Region Jnkpings ln Futurum - akademin för hälsa och vård
plus.rjl.se/futurum
2016-09-16 8.10

ForskarFredag: Så får du fram jordgubbens DNA

Den 30 september är det dags för årets Forskarfredag. Många forskare inom Region Jönköpings län berättar om sina spännande arbeten för allmänheten. Självklart får du också chans att själv göra experiment. Se filmen!

Två medarbetare i ett laboratorium
Sara Mernelius, molekylärbiolog och Elisabeth Norén, biomedicinsk analytiker, visar hur snabbt och enkelt det går att få fram DNA-strängen i en jordgubbe. Foto Mikael bergström

Visst har du någon gång funderat på hur ett DNA ser ut, denna sträng med flera miljoner byggstenar? På Forskarfredag 30 september har du chansen. På plats på Jönköping University finns bland andra Sara Mernelius, molekylärbiolog på mikrobiologiska laboratoriet och Elisabeth Norén, biomedicinsk analytiker på utvecklingsenheten. De arbetar båda på laboratoriemedicin, Länssjukhuset Ryhov, och forskar under en del av sin arbetstid.

– Min avhandling handlar om genetiken vid inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, säger Elisabeth Norén.

Enkelt experiment om genetik

På Forskarfredag ska de också demonstrera genetik. Men nu handlar det om ett experiment som vem som helst kan göra hemma i köket – snabbt och enkelt.

Vatten, diskmedel, salt och iskall etanol är de enda ingredienser som behövs för att få fram DNA i en jordgubbe.

– Vi kommer också att berätta hur vi använder DNA i vår forskning. I mitten av 1980-talet kom tekniken för hur man kopierar DNA och sedan har utvecklingen gått rasande fort, säger Sara Mernelius.

För henne är det andra gången på Forskarfredag, för Elisabeth blir det premiär.

"Viktigt visa forskning"

– Det är mycket bra att Forskarfredag arrangeras. Det är viktigt att visa allmänheten att det går att forska i Jönköping. Det pågår forskning inom olika områden här vid laboratoriemedicin och i hela Jönköpings län, säger Sara Mernelius och Elisabeth Norén.

Årets program innehåller allt från minimässa till Science Café och Science After Work. I år sker även aktiviteter tillsammans med Upptech, länets science center och Länsmuséet i Jönköpings län.

ForskarFredag Jönköping arrangeras av Region Jönköpings län, Jönköping University och länets kommuner. Forskarfredag är en del av europeiska Researchers’ Night och samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Fotnot: DNA är en jättelång trådlik molekyl. Molekylen är uppbyggd som en tvinnad repstege. Det var på 1950-talet som forskarna Francis Crick, James Watson, Maurice Wilkins och Rosalind Franklin upptäckte hur DNA är uppbyggt. Deras arbete ledde till att de fick Nobelpriset i medicin 1962. Det finns DNA i nästan alla levande celler. (Ett undantag är röda blodkroppar hos människor och andra däggdjur.) I cellen ligger DNA uppdelat i kromosomer i cellkärnan. Människan har 46 kromosomer. Varje kromosom består av en DNA-molekyl som i genomsnitt är 7 centimeter lång. Totalt finns alltsåöver 3 meter DNA i varje människocell. DNA är en livsviktig molekyl. Det är DNA som innehåller informationen om hur varje levande varelse ska byggas upp. Källa: NE

Läs mer:
Forskarfredag i Jönköpings län (Extern länk)

Uppdaterad: 2016-09-23
Ulla Hansson Green, Futurum, Verksamhetsnära funktion