Region Jnkpings ln Futurum - akademin för hälsa och vård
plus.rjl.se/futurum
2016-10-06 11.45

Forskarfredag bjöd på vetenskap med stor bredd

I Jönköpings län pågår forskning med stor bredd. Ett 40-tal forskare bjöd på ett smakprov under Forskarfredag 30 september, där besökarna kunde komma och gå och välja från en mängd programpunkter under bland annat Science Café och Science After work.

Science After work. Barnonkologen Margaretha Stenmarker berättade om unga vuxnas erfarenheter av cancerbehandling i barndomen, och hur det påverkat dem senare i livet. Sex forskare gav korta presentationer om bland annat larmsamtal till SOS Alarm, äldre o
Science After work. Barnonkologen Margaretha Stenmarker berättade om unga vuxnas erfarenheter av cancerbehandling i barndomen, och hur det påverkat dem senare i livet. Sex forskare gav korta presentationer om bland annat larmsamtal till SOS Alarm, äldre o

Hur är det nu. Är citron surt eller basiskt? Hur är det med fönsterputs och kaffe? Det var en lång lista med saker som besökarna på Science center Upptech i Jönköping först skulle gissa på och sedan undersöka själva i ph-labbet.

Syskonen Julia och Johannes Sääf, 6 och 8 år gamla, tog på sig vita rockar innan de slog sig ner med protokoll och mätglas för att försöka pricka in ph-värden på den långa skalan med hjälp av pedagogen Camilla Olander.

Premiär för Upptech

Upptech deltog för första gången när Forskarfredag genomfördes för femte året i Jönköpings län. Här kan alla från förskoleålder och uppåt pröva på naturvetenskapliga experiment, och denna dag satsade man på ”after school” med experimentstationer.

– Vi har också två föreställningar, säger Margareta Wretmo, pedagog på Upptech. Dels ”Nobelväskans hemlighet”, med en resa i Alfred Nobels spår, en föreställning vi åker ut till årskurs 2 med. Dels vetenskapsteater ”Hållbar om 30 år”, om hållbar utveckling och hur det ser ut 2046.

På Jönköping University startade Forskarfredag med en forskarmässa. I Campus arena tog forskare emot gymnasieelever som ville veta mer om allt ifrån fästingar till DNA i jordgubbar eller hur man bygger smart för äldre.

Hållbart boende för äldre

– Smart Housing är ett innovationsprojekt för utveckling av hållbarhet i glas och betong. Vi vill bygga ett åldersbeständigt boende utifrån äldres perspektiv. Det handlar inte bara om arkitektur utan också om hur man vill bli mottagen i sitt behov av vård och omsorg, säger Martina Boström, lektor och forskare på Hälsohögskolan.

Hos Malin Lager, biomedicinsk analytiker och doktorand, kunde besökarna lära sig allt om fästingar.

– Jag jobbar med hur vi kan förbättra diagnostiken för de som får en borreliainfektion, det är 65 000 i Europa varje år, samt ett mörkertal. Men i dag pratar jag om fästingar i stort och smått och får rätt mycket frågor om fästingburna sjukdomar, säger hon.

Bokpaket ger bättre skolresultat

Hur ska socialt utsatta barn få stöd för att förbättra sina skolresultat? I England är Letterbox club en framgångsrik metod. Kommunal utveckling inom Region Jönköpings län har tagit fram en svensk modell, där barn får ett paket med böcker och spel för att stimulera både läsning och kunskapen i matematik.

– Vi har genomfört ett pilotprojekt med 77 barn i Jönköpings län, och ska nu göra en större omgång med spridning i Sverige, säger Sofia Lager Millton, FoU-ledare, Kommunal utveckling, Region Jönköpings län.

Under eftermiddagen var det dags för Science Café på länsmuseet i Jönköping. Sex forskare berättade under 10 minuter var om så skilda ämnen som fästingburna infektioner, möjligheterna med interaktiv research, hur underhållning också kan vara lärande, och om de historiska gränskrigen i Småland.

”Koppla in forskare från början”

Duncan Levinsohn, lektor i företagsekonomi på Jönköping International Business School, JIBS, talade sig varm för följeforskning, alltså att ett projekt följs från början till slut av forskare.

– Ofta blir det ett effektivare projekt och man lär sig mer om man knyter en forskningskompetens till sig från början. Ta kontakt med Jönköping University och se om det finns någon forskare som kan delta i ert projekt, uppmanade han besökarna på Science Café.

Det är femte året som Region Jönköpings län, Jönköping University och länets kommuner arrangerar Forskarfredag. I år fanns aktiviteter i Jönköping, Eksjö och Skillingaryd.

”Visa på karriärmöjligheter”

– Detta är ett viktigt tillfälle att berätta om all den forskning som bedrivs i Jönköpings län. Allmänheten och forskare får möjlighet att träffas, forskarna får berätta om sina arbeten och det finns möjlighet att ställa frågor, säger Ulla Hansson Green, en av projektledarna. Vi vill också visa på de karriärmöjligheter som finns i yrken inom hälso- och sjukvården. Dessutom får forskarna träna på att presentera sina arbeten på ett populärvetenskapligt sätt.

MIKAEL BERGSTRÖM

Uppdaterad: 2016-10-06
Ulla Hansson Green, Futurum, Verksamhetsnära funktion