Region Jnkpings ln Utvecklingskraft
plus.rjl.se/utvecklingskraft
2018-04-03 9.35

Rebellkirurgen till Utvecklingskraft!

Erik Erichsen, mer känd som Rebellkirurgen, kommer till Utvecklingskraft. Erik arbetade som kirurg i Etiopien under ett antal år med begränsade resurser.

En bild på Erik Erichsen, mer känd som Rebellkirurgen.
Erik Erichsen, Rebellkirurgen

Erik hade tidigare arbetat som kirurg både i Norge och Sverige, bland annat på Höglandssjukhuset i Eksjö. Efter 30 år som verksam i Skandinavien flyttade han med sin fru Sennait till Etiopien och startade ett fältsjukhus. Kontrasterna var enorma.

Etiopien har 3 läkare per 100 000 invånare att jämföra med Sveriges 380. Med begränsade resurser får Erik vara kreativ och operera med det som finns till buds: en billig borrmaskin, slangklämmor, cykelekrar eller fiskelina istället för suturtråd. Erik och Sennait stannade i Etiopien i 10 år.

Men trots de stora utmaningarna så menar Erik och Sennait att allt ändå inte är bättre i hemlandet: "Den andliga nöden i Sverige är större än den materiella nöden i Etiopien. Det är mycket vi kan lära oss av den här kulturen".

Den svensk-italienska regissören och dokumentärfilmaren Erik Gandini, gjorde en dokumentärfilm om Erik Erichsens insatser i Etiopien. Filmen, Rebellkirurgen, visades senare på SVT och finns fortfarande kvar på SVT Play.

 

Uppdaterad: 2018-04-03
Pär Kaverén, Qulturum, RLK o Verksamhetsnära funktion